vineri 11 septembrie 2015

C O M U N I C A T D E P R E S Ă Primele sesiuni de informare derulate în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”


Fundația Transilvană Alpha a demarat seria informărilor derulate în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”, finanțat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 

Primele sesiuni de informare au avut loc în data de 8 septembrie 2015 la sediul organizației și au inclus toate categoriile de public țintă ale proiectului, respectiv parlamentari, autorități publice locale, funcționari ai serviciilor publice, arhitecți și urbaniști, jurnaliști și organizații ale persoanelor cu dizabilități.

 

Cu această ocazie au fost prezentate public materialele de informare realizate de echipa de implementare a proiectului până în momentul de față:

 

·         Broșura informativă pentru parlamentari, persoane cu dizabilități și organizații neguvernamentale;

·         Broșura informativă pentru reprezentanții autorităților publice locale în domeniul identificării nevoilor și a politicilor de incluziune activă a persoanelor cu dizabilități;

·         Broșura informativă pentru funcționarii serviciilor publice de la nivel local în privința modului de identificare a nevoilor persoanelor cu dizabilități, a furnizării serviciilor publice în folosul acestora,a dialogului cu persoanele cu dizabilități și a familiilor acestora, a schimbării de perspectivă în abordarea dizabilității;

·         Broşura informativă pentru arhitecţi, urbaniști, persoane cu dizabilităţi și organizații neguvernamentale;

·         Studiul ”Dizabilitatea în presă”

 

La sesiunile de informare au participat peste 20 specialiști: psihologi, urbaniști, angajați ai DGASPC Mureș, reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială din Tîrgu-Mureș precum, reprezentanți ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități și profesioniști din mass-media. Cu toții au apreciat demersurile întreprinse în cadrul proiectului, drept benefice pentru condiția persoanelor cu dizabilități în România.

 

„Este important ca mesajul proiectului pe care îl desfășurați să ajungă la cât mai mulți oameni. Doar astfel se va putea ajunge la o schimbare de mentalitate vis-a-vis de persoanele cu dizabilități atât din partea instituțiilor de stat cât și din partea societății în general,apreciază Simon Judit, președintele Asociației HIFA - România din Tîrgu-Mureș

 

„E bine că se discută. Mă bucur că există un asemenea demers care aduce în discuție rolul arhitecților și urbaniștilor în viața persoanelor cu dizabilități. Mă aflu pentru prima dată la o astfel de informare, pe care o consider un punct de pornire pentru o mai bună însușire a necesității de accesibilizare a spațiului public,” susține arhitectul Klaus Birthler, administrator al Atelierului unDAverde.    

 

Seria informărilor, derulate în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”, va cuprinde și alte orașe din țară. În lunile următoare, evenimente similare vor avea loc la Bistrița, Zalău, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Sibiu, Brașov, Timișoara, Simeria, Piatra Neamț, Focșani, Buzău, Slobozia, Vaslui și București. 

 

Scopul sesiunilor de informare este de a consolida relațiile dintre reprezentanții autoritățiilor publice locale, cei ai serviciilor publice, parlamentari, arhitecți și urbaniștilor, jurnaliști și organizațiile persoanelor cu dizabilități. Broșurile prezentate în cadrul sesiunilor de informare conțin informații relevante privind cadrul legal, respectiv norme și reglementări, ce pot fi de ajutor tuturor categoriilor de public-țintă menționate mai sus. 

 

”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România având ca promotor Fundația Transilvană Alpha din Tîrgu-Mureș și ca partener Asociația RENINCO România. Colaboratorii proiectului sunt: Federația Națională a Persoanelor cu Dizabilități din România – ONPHR, Asociația Hans Spalinger Simeria, Serviciul Public de Asistență Socială Simeria și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități – ANPD. Proiectul se derulează în perioada 2 iunie 2014 – 30 aprilie 2016. Bugetul total este de 154.597 euro.

 

Persoane de contact:

Andreia Moraru – manager poiect, 0723–686434

andreia_moraru@alphatransilvana.ro   

Emil Sabău – responsabil comunicare proiect, 0744-124779

emil_sabau@alphatransilvana.ro


< Primele sesiuni de informare derulate în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”