Centrul de Zi Perseverenţa


8 ore impreuna, cu muncă dar şi cu joacă, pentru copii, pentru parinti 

O zi din cadrul centrului nostru se desfasoara dupa un program personalizat iar in cele 8 ore petrecute impreuna isi fac loc activităţi special concepute sa vizeze recuperarea de specialitate, personalizata in functie de nevoile fiecarui copil, dar si activitatiile de voie buna si recreere, toate acestea intr-un pachet de interventii atent monitorizat de specialistii centrului de zi, in vederea obtinerii randamentului maxim de recuperare al fiecarui beneficiar in parte.

Beneficiarii acestui program sunt copii cu vârsta între 3-18 ani, care suferă de afecţiuni neuro-psiho-motorii, comportamentale, educationale, tulburări de vorbire si au un certificat de incadrare intr-un grad de handicap. Pe lângă copii, ne dorim ca si părinţii acestora sa fie implicaţi cat mai activ în procesul de recuperare, pentru ca acestia sa fie la curent cu metodele folosite in recuperarea copiilor, sa inteleaga modalitatile de abordare a acestora si in mediul familial. Ei sunt permanent incurajaţi să se întâlnească cu specialiştii Centrului, sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri pentru a găsi impreuna căi si mijloacele adecvate prin care să se faciliteze recuperarea si dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor lor. Aceste întâlniri oferă părinţilor oportunitatea de a fi in stransa relatie cu specialistul care se ocupa de recuperare, de a fi permanent la curent cu obiectivele interventiei si nivelul de atingere al acestora, de a-şi împărtăşi asteptarile si problemele intampinate in viata de zi cu zi, cu cineva, care le cunosc copii îndeaproape.

Pe de altă parte, aceste întâlniri sunt de un real ajutor pentru specialisti, dandu-le posibilitatea de a cunoaste in amanunt toate aspectele vietii copilului, de la mediul social la cel familial, in vederea solutionarii corecte a problemelor copiilor si a parintilor, să dezvolte şi să adapteze programul de interventie terapeutica in functie de nevoile concrete ale familiei din care face parte copilul.

Centrul de Zi are 3 grupe: 

1. Grupa Verde  

Suntem o grupă cu dizabilităţi multiple severe; avem nevoie toţi de iniţiativă, curaj şi în acelaşi timp de acceptare, de încercări repetate şi foarte multă dăruire şi răbdare.

2. Grupa Rosie 

Grupa roşie se ocupă cu copiii de etnie maghiară cu nevoi speciale variate – autism, sindrom Dravet, sindrom Down, sindrom West. Grupa are în componenţă copii activi şi hiperactivi, care au parte de un program structurat ăn vederea orientării şi a însuşirii de noi aptitudini. Copiii din grupa roţie au parte de intervenţii kinetoterapeutice şi psihologice personalizate în funcţie de necesităţile individuale, printre terapiile aplicate numărându-se metoda TEACH, metoda PECS, terapia ABA. Fiecare zi de vineri este specială pentru beneficiarii acestei grupe, ei având parte de ieşiri în afara sediului fundaţiei: plimbări, echitaţie, ieşiri în parc, vizitarea magazinelor, călătorii cu autobuzul.

Personalul grupei are în componenţă un psihopedagog şi doi instructori de educaţie.

3. Grupa Portocalie 

Fiind o grupă complexă, vârsta copiilor din această grupă variază între 2 ani şi jumătate şi 6 ani, personalul având în componenţă doi instructori de educaţie şi un psihopedagog. Sunt copii deosebiţi cu nevoi speciale din spectrul autist, sindromul William sau Cri Duchat, de etnie română. Având în vedere vârsta fragedă a copiilor se lucrează structurat după metodele TEACH şi PECS. Ne axăm pe independenţa personală a copiilor, ceea ce include alimentaţia, igiena personală, activitatea de îmbrăcare – dezbrăcare.>

Persoană de contact: Coordonator program, Vargancsik Iringó: 0722.540.255.