joi 9 aprilie 2015

Catalysts for change: Alpha volunteers


Catalysts for change: Alpha volunteers este un proiectul depus în cadrul Apelului general și național la propuneri de proiecte 2014 - finanțat din fondurile aferente Programului Erasmus+, Acțiunea  Cheie 1 - Proiecte de mobilitate în domeniul tineretului, Serviciul European de Voluntariat. 

Obiectivul proiectului

Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea coeziunii sociale, a solidarităţii şi înţelegerii reciproce între tinerii voluntari şi tinerii cu dizabilităţi, precum şi promovarea cetăţeniei active între tineri prin realizarea unor activităţi și experienţe de învăţare non-formală. 

Descrierea activităților

Timp de şase luni trei voluntari din Portugalia vor fi alături de tinerii cu dizabilităţi, beneficiari ai Fundaţiei Transilvană Alpha, vor fi implicaţi în pregătirea, organizarea şi implementarea unor ateliere de lucru din domeniile limbilor străine, precum şi alte domenii legate de ţara de origine şi de ariile de interes pentru toţi tinerii implicaţi.

Activitate de voluntariat are cu precădere o valoare socială, deoarece prin implicarea în activităţi alături de tineri cu dizabilităţi voluntarii dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale: solidaritatea, toleranţa, încrederea, spiritul civic şi responsabilitatea socială. Munca alături de tinerii cu dizabilități este menită să transforme tinerii voluntari în persoane conştiente de mult mai multe aspecte ale lumii înconjurătoare. Implicându-se în activităţi de voluntariat vor  reuşi să vadă lumea prin ochii persoanelor cu dizabilităţi, să înţeleagă şi să observe limitele incorecte pe care societatea le pune uneori în faţa unora dintre membrii ei.

Cine sunt voluntarii din Portugalia?

Mariana Lobo Basilio, are 26 de ani și este licențiată în psihologie socială și organizațională. După cum mărturisește, cochetează de ceva timp cu ideea de a face voluntariat, astfel ca după câțiva ani de amânare, a decis să facă pasul și a început să caute oportunități de a face ceva util într-o comunitate nouă și de a cunoaște noi oameni și noi culturi. Așa a ajuns, prin intermediul Serviciului European de Voluntariat, la Fundația Alpha Transilvană pentru următoarele șase luni

Nuno Francisco Martin Quarenta, are 26 de ani și este originar din orașul Braga. A absolvit Design și Comunicare Multimedia la Universitatea Politehnică din Coimbra. Spune că a ales România pentru că este o țară fascinantă pe care vrea să o descopere. Nuno a ales să devină voluntar la Fundația Alpha Transilvană fiind atras de ideea unei experiențe umanitare departe de țara natală.  

Antonio Filipe Valerio Parracha, are 26 de ani și este absolvit sociologia și managementul resurselor umane la Universitatea din Evora. A ales voluntariatul la Fundația Alpha Transilvană pentru că își dorește să cunoască mai îndeaproape problematica tinerilor cu dizabilități.


< Lansarea proiectului ”Succes și independență”