marţi 5 aprilie 2016

Festivalul Art for Change – patru zile de spectacol și culoare


Fundația Transilvană Alpha în parteneriat cu Asociația Actus Dramatikus a organizat în perioada 31 martie 2016 – 3 aprilie 2016 Festivalul Art For Change. Festivalul a reprezentat evenimentul de final al proiectului ”Art for Change”, derulat în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european și finanțat prin Granturile SEE.

Prima seară a festivalului a fost consacrată teatrului. Pe scenă au evoluat tinerii de la Clubul de Teatru „ATRIUM” împreună cu cei de la Clubul de Teatru Alpha. Alături de ei au mai oferit reprezentații Asociația Surzilor Tîrgu-Mureș, Școala Incluzivă nr. 1 din Tîrgu-Mureș, CITO Căpușu de Câmpie și Fundația Curcubeu. Invitatul special al serii a fost artistul Florin Mândru.

Seara de vineri 01 aprilie a fost rezervată filmului. Publicul a putut urmări filmul Art for change realizat în cele unsprezece luni de pregătire a festivalului. Filmul a cuprins imagini cu emoţiile și trăirile persoanelor cu dizabilităţi şi ale voluntarilor. După proiecție, spectatorii au avut parte de lansarea volumului Eroii imposibilului semnat de scriitoarea Liliana Moldovan.

A treia seară (sâmbătă, 2 aprilie) a fost seara dansului. Au fost prezentate dansuri sportive, dansuri de societate, precum și dansuri aparţinând culturii rome. Evenimentul a fost regizat şi pus pe scenă de experţi în arta dansului: Szőke István (lector universitar dr. la Universitatea de Arte din Tîrgu-Mures) și Szőke Szilárd Levente (antrenor şi arbitru în cadrul Federaţiei Române de Dans Sportiv). În seara dansului au evoluat Clubul de Dans Atrium, dansatorii de la Centrul Marton Aron din Gheorgheni, cei de la CITO Căpușu de Câmpie, Grupul de Dans Roma Fest, cuplul de dansatori Cătălin Sebezanu și Vinitor Renata, sportivii Clubului de Dans Sportiv Apollo și invitații speciali Trupa Just Dance din Brașov și Ansamblul Artistic Hajdina din Luduș.

În seara dansului, artiștii și voluntarii nu au uitat de persoanele care au tulburări din spectrul autist. Cum ziua de 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, mulți dintre cei care au urcat pe scenă și-au adaptat vestimentația, purtând haine de culoare albastră. De asemenea, mai multe momente artistice s-au derulat pe scena învăluită în lumină albastră.

A patra seară s-a derulat sub sloganul „Muzica nu are graniţe”. Trupa Happy Feet a interpretat melodiile pe care le-a pregătit în cele unsprezece luni de derulare a proiectului. Pe lângă formaţia Fundaţiei Transilvană Alpha au urcat pe scenă şi alți invitați cum ar fi: Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz “Kozmutza Flóra” din Cluj-Napoca, Kelemen Attila de la Asociația Hifa România, Irisz Band Sf. Gheorghe și Nicol. Invitatul special al ultimei seri de festival a fost Vizi Imre care a ridicat sala în picioare, atât pe piesele proprii, cât și pe alte refrene celebre.

Festivalul Art for Chnage s-a derulat în sala de Spectacole a Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul. În cele patru seri de festival nu mai puțin de 800 de persoane au aplaudat prestațiile artiștilor care au urcat pe scenă.

 

DESPRE PROIECTUL ART FOT CHANGE
Proiectul este coordonat de Programul ATRIUM din cadrul Fundației Transilvană Alpha având ca partener Asociația Actus Dramatikus. Proiectul se derulează timp de 12 luni, în perioada mai 2015 – aprilie 2016. Bugetul total este de 67.000 de lei. 
Obiectivul general al proiectului este sporirea dialogului cultural şi protejarea diversităţii europene prin înţelegerea diversităţii culturale.


< Mesaj exclusiv din partea lui DUDU