Prevenţie şi intervenţie timpurie


Ca şi părinţi, de cele mai multe ori ne confruntăm cu o serie de întrebări ce se nasc firesc în viaţa de zi cu zi şi uităm că fiecare copil are ritmul lui propriu de creştere şi dezvoltare dar o data intrebarile ridicate, deseori raman fara raspuns. Incepem sa batem pe la usi, trecem de la o temere la alta dar tot nu intelegem de ce copilul nostru se dezvoltă mai lent şi parcă are nevoie de mai mult sprijin pentru a-i ajunge din urmă pe ceilalţi. 

Pentru acești părinți suntem ușa deschisă, răspunsul pe care-l așteptau, suntem sprijinul acestor copii prin pregătirea de specialitate pe care o avem şi știm să ghidăm pași, să construim speranțe. Pentru îndrumarea părinţilor și pentru copiii lor s-a înfiinţat acest program. 

Centrul de Prevenţie şi Intervenţie Timpurie a Dizabilităţilor Neuro-Psiho-Motorii s-a constituit în 2003 prin suportul financiar al programului PHARE Societate civilă 2001 – Componenta Acces Social, în parteneriat cu Zonnelied VYW-Belgia, Direcţia de Asistenţă Judeţeană Mureş, Fundaţia Gecse Dániel şi SOWECO NV-Olanda.  Suntem conștienți de importanța și necesitatea colaborării între specialiști, prin urmare am inițiat programe de colaborare strânsă cu Clinica de Neonatologie şi Clinica de Prematuri din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dar şi cu neuropsihiatrii şi medici de familie din Tg.-Mureş în vederea optimizării maxime a pachetelor de  intervenție pentru beneficiarii acestui program. 

Este mai uşor să previi decât să tratezi 

Serviciile Centrului Centrul de Prevenţie şi Intervenţie Timpurie au la bază convingerea potrivit căreia prevenţia este mai eficientă, mai uşoară şi mai ieftină decât tratarea afecţiunilor deja apărute. Tocmai de aceea, la Centrul Centrul de Prevenţie şi Intervenţie Timpurie se acţionează pe două componente majore: prevenţie, respectiv intervenţie timpurie. Ca şi o completare a eforturilor de prevenire şi recuperare, există şi programe de stimulare senzorială şi relaxare, menite să amplifice eficacitatea măsurilor terapeutice pentru cei cu probleme sau pur şi simplu să îmbogăţească experienţa emoţională şi/sau să faciliteze descoperirea şi cunoaşterea mediului pentru copiii sănătoşi. 

Ce dorim? 

   1. Identificarea si interventia cât mai timpurie in cazul existentei unor tulburări de dezvoltare sau a riscului de apariţie a acestor tulburări de dezvoltare la copii

   2. Includerea micutilor beneficiari într-un program special conceput, de monitorizare sau intervenţie, dupa caz, pentru a preveni întârzierile în dezvoltare sau pentru a reduce efectele acestora. 

Pentru cine?

   1. copii cu risc crescut de apariţie a unor tulburări de dezvoltare

          * indice Apgar sub 7

          * necesitatea terapiei intensive imediat după naştere

          * vârsta de gestaţie sub 37 de săptămâni

          * greutate la naştere sub 2000 g

   2. copii care au diferite întârzieri în dezvoltare 

Ce facem?

evaluăm copilul din punct de vedere psihopedagogic, kinetoterapeutic şi psihologic

realizăm intervenţii kinetoterapeutice, psihopedagogice şi psihologice

monitorizăm evoluţia dezvoltării motorii şi mentale a copilului

informăm şi sprijinim părinţii

Persoană de contact: Coordonator program - Gianina Șerban