luni 7 ianuarie 2019

Învățarea, adaptarea și incluziunea în acțiune - proiect în cadrul programului Erasmus+


”Învățarea, adaptarea și incluziunea în acțiune” este un proiect în cadrul programului Erasmus+ finanțat prin ”Agenția Națională pentru programe comunitare în Domeniul Educației și Formarii Profesionale.

Proiectul se desfășoară în perioada de 01.08.2017- 31.07.2019.

Obiectivele principale ale proiectului au venit în întâmpinarea directă a lipsurilor existente în integrarea educațională și socio-profesională a persoanelor cu dizabilități și are componente puternice de dezvoltare, incluziune, creare de modele concrete de acțiune, pilotate prin educație și formare. Specialiști psihologi, psihopedagogi, instructori de educație, lucrători de tineret și voluntarii fundației cu sprijinul acestui proiect vor reuși să îmbunătățească și să actualizeze competențele și practicile, să învețe noi metode inovatoare din domeniul formarii profesionale și să facă schimb de experiență internațional.

Scopul proiectului este transferul de cunoștințe și competențe specifice, în vederea dezvoltării consolidării serviciilor sociale, promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilități, în special a celor cu dizabilitați intelectuale prin îmbunătățirea, extinderea, adaptarea ofertei de învățare, combaterea discriminarii.

Obiectivele și cerințele proiectului sunt:

1.      Perfecționarea și îmbunătățirea competențelor profesionale ale specialiștilor și voluntarilor Fundației Transilvană Alpha în scopul creșterii calității programelor de dezvoltare, precum creșterea abilităţii de a preda în mod interactiv.

2.      Îmbunătățirea calității vieții a 22 de tineri și adulți cu dizabilități din cadrul Centrului de Zi Atrium și a familiilor acestora, prin diversificare, adaptarea în format ușor de înțeles, a sesiunilor de învățare din cadrul activităților de educație sexuală și educație pentru sănătate.

3.      Realizarea toolkit-ului “Cum să luam decizii mai bune” - toolkit de educație sexuală pentru tinerii și adulți cu dizabilitați adaptat în format „easy-to read” şi “easy-to-understand”.    

Prin cele două sesiuni de training vom aduce specialiștii și voluntarii fundației la nivelul de cunoștințe, abilități și atitudini necesare unei performanțe ridicate. Cu sprijinul celor două sesiuni de training participanții vor dobândi cunoștințe și abilități necesare pentru a derula activități educative adresate tinerilor cu dizabilităţi, cu scopul de a se proteja împotriva abuzului sexual și a violenței. Participanții vor fi capabili să adapteze materiale intelectuale în format „ușor de înțeles” și „ușor de citit” și astfel vor putea oferi persoanelor cu dizabilitați sesiuni de învațare adaptate nevoilor și particularităților lor.

Competențele şi cunoștințele dobândite de către participanții la mobilități în cadrul cursului Managementul conflictelor sexuale în cadrul serviciilor sociale oferite adulților cu dizabilități sunt: relațiile și sexualitatea, bariere; prejudecăți sociale, dificultăți de comunicare cu persoanele cu dizabilități, limitele personale existente, evaluarea cunoștințelor existente, cunoașterea și pregătirea persoanelor cu dizabilități, metode și mijloace folosite, limite personale existente, evaluarea cunoștințelor existente, limite ale comportamentului sexual, consolidarea granițelor personale și rolul lor în ceea ce privește problemele de comportament sexual; asumarea responsabilităților de a fi părinte, abuzul sexual, rolul imaginii de sine pozitive într-o relație, feed-back-ul,  metode de rezolvare a conflictelor; egalitate și reciprocitate în relațiile de cuplu; autonomie și autodeterminare, încredere, exprimarea nevoilor; Informații și decizii legate de prevenirea și responsabilitățile unei sarcini nedorite, abilitățile de autoapărare, cunoștințele și dreptul de a spune nu, cunoștințe importante în prevenirea violenței sexuale, oportunități de intervenție, pașii necesari în cazul unui abuz sexual, comunitatea și familia, corpul uman și sănătatea umană.

Competențele şi cunoștințele dobândite de către participanții la mobilități în cadrul cursului Program intensiv de pregătire a specialiștilor din domeniul social care utilizează comunicarea „easy-to-understand” sunt: comunicarea categoriilor speciale; instrumente utilizate într-o comunicare ”ușor de înțeles”; practica internațională a comunicării „easy-to-read” și „easy-to-understand”; adaptarea materialelor în format „ușor de citit” și „ușor de înțeles”.


< Comunicat de presă - Proiectul “Cufărul fermecat”