O primă colectivitate pentru copilași. Ideea de bază: experiențele din primii ani de viață sunt esențiale pentru dezvoltarea copilului. Influența timpurie a mediului asupra modelării creierului va avea impact asupra dezvoltării viitoare.

Start

Educaţia timpurie se defineşte ca fiind totalitatea activităţilor şi experienţelor pozitive de învăţare din primii 3 ani de viaţă, care au ca şi scop dezvoltarea copilului şi pregătirea lui pentru integrarea în colectivitate. Premisele care au dus la creionarea şi implementarea acestui program în 2005 au fost studiile şi dovezile din literatura de specialitate care arată că:

  • experienţele timpurii de viaţă pot modela şi stimula dezvoltarea creierului
  •  în primii ani de viaţă, dezvoltarea creierului este mai rapidă decât în celelalte perioade ale vieţii 
  • copiii crescuţi într-un mediu bogat, provocator, se descurcă mult mai bine în situaţiile dificile, în comparaţie cu cei crescuţi într-un mediu sărac în informaţii şi lipsit de provocări 

Toate aceste evidenţe subliniază că experienţele din primii ani de viaţă sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a puiuţilor noştri.

Programul funcţionează din anul 2005 şi anual aproximativ 500 de copii împreună cu părinţii lor, se bucură în cadrul întâlnirilor săptămânale de activităţile realizate la club copăcel, bebe bălăceală şi gimnastica mama şi copilul.

Activităţi pentru copii

Club Copăcel
Program destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 luni şi 7ani, organizaţi în grupuri de 5-8 participanți.  Întâlniri  săptămânale pentru activităţi distractive şi educative, cântece şi poezioare, mişcări libere şi relaxare, stimulare senzorială. Organizăm activităţi adiacente (sărbătorim Ziua Copiilor, Crăciunul, Paştele) şi educăm şi informăm părinţii despre etapele de dezvoltare ale copilului şi despre problemele specifice vârstei.

Ştrumfii isteţi
Program destinat  copiilor preşcolari cu vârsta cuprinsă  între 3-6 ani. Întâlniri  săptămânale pentru organizarea jocurilor de echipă, poveşti, învăţare de poezii şi ghicitori, activităţi educative şi stimularea bunei dispoziţie prin cântec şi dans.

Arta micilor actori

Crearea unor ateliere de educaţie prin artă teatrală în care copiii au posibilitatea să găsească noi forme de exprimare pentru a se dezvolta personal, prin folosirea formelor de manifestare artistică. Copiii vor învăţa că nu doar „produsul final” (în cazul acesta-spectacolul de teatru) este important, ci şi parcursul către acel spectacol, care de multe ori poate fi greu, anevoios, dar care poate încununa o muncă depusă cu mult efort şi drag.

Bebe bălăceală

Activităţi pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 luni şi 5 ani, organizaţi în grupuri de 5-8 participanți: dezvoltarea armonioasă a corpului, stimularea socializării, obişnuirea copilului cu apă, jocuri în apă folosind echipament special.

 

Gimnastică mama şi copilul

Masajul şi gimnastica bebeluşului sunt foarte importante mai ales în primul an de viaţă. Exercitiile fizice, combinate cu masajul relaxează musculatura, stimulează circulaţia periferică şi terminaţiile nervoase, tonifică inima şi plămânii, stimulează digestia (înlăturând colicile).

 

Întâlniri şi discuţii cu părinţii

Discuţii individuale sau în grup despre modalităţi de îmbunătăţire a relaţiei părinte-copil, dezvoltarea copilului, dificultăţile întâmpinate (crizele de furie, conflicte între fraţi, vorbit urât, interes scăzut pentru activităţi, timiditate sau frică, probleme legate de alimentaţie, somn şi de integrarea în colectivitate).

 

Activităţi pentru copii

BEBE BĂLĂCEALĂ

Gimnastică mamă şi copilul 

INTÂLNIRI ŞI DISCUŢII CU PĂRINŢII