Wednesday 22 July 2015

Finalizarea proiectului Training ABI-Acquired Brain Injury Finanţat din fondurile aferente Programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 1-Proiecte de mobilitate în domeniul educaţiei adulţilor


 

Training ABI-Acquired Brain Injury, proiect de mobilitate, finanţat din fondurile aferente Programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 1-Proiecte de mobilitate în domeniul educaţiei adulţilor a avut ca și perioadă de derulare intervalul 01 august 2014 - 31 iulie 2015. Bugetul total al proiectului a fost de 24.065 euro.

 

În cadrul proiectului ABI-Acquired Brain Injury, 17 specialişti şi voluntari ai Fundaţiei Transilvană Alpha au avut posibilitatea de a cunoaşte metode integrate de dezvoltare și reintegrare socio-profesională a persoanelor cu leziuni cerebrale posttraumatice. De asemenea, cei instruiți în cadrul proiectului au aflat informații importante cu privire la influenţa traumei asupra vieții persoanei în cauză cât şi a familiei, a prietenilor şi a societăţii în general, și au aprofundat noi metode şi programe de reabilitare şi îngrijire dobândind, astfel, cunoştinţe și competențe legate de ajutorarea persoanelor cu leziuni cerebrale posttraumatice pentru atingerea autonomiei proprii.

 

Prin finanțarea primită din fondurile aferente Programului Erasmus+, specialiștii Fundației Transilvană Alpha au cunoscut exemple de bune practici și au fost pregătiți de specialiștii organizaţiei Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft. din Ungaria, care împreună cu profesioniști din Slovenia, Austria şi Franța au dezvoltat metode inovatoare pentru munca cu persoane cu  ABI (Acquired Brain Injuries). Specialiștii fundației au tradus în limba română Manualul de instruire ABI urmând ca în viitor să organizeze traininguri pentru alți specialiști care lucrează în domeniul incluziunii socio-profesionale a persoanelor cu leziuni cerebrale posttraumatice.

 

Potrivit statisticilor, în ţările dezvoltate leziunile cerebrale posttraumatice - ABI reprezintă o cauza majoră a mortalității. Doar în Europa, 50.000 de persoane mor anual şi alte 10.000 rămân cu sechele grave. Tot statisticile spun că o mare parte din victimele leziunilor cerebrale posttraumatice se confruntă cu greutăţi în încadrarea pe piața muncii.[1]. Cauzele leziunilor cerebrale sunt multiple: accidente rutiere, căderi de la înălțime, accidente sportive, AVC (accident vascular cerebral), tumori cerebrale, infecții virale, etc.

 

Pornind de la statistici precum și de la nevoile acute ale persoanelor cu leziuni cerebrale pottraumatice, echipa de proiect și-a propus să prevină excluziunea socială datorată lipsei serviciilor sociale în domeniu. Astfel, în urma experienței acumulate de specialiști în cadrul proiectului Training ABI, Fundația Transilvană Alpha este în măsură să ofere servicii de recuperare și incluziune socio-profesională și pentru persoanele care au dobândit leziuni cerebrale pottraumatice.  

 

Persoane de contact:

Banga Erzsébet – coordonator Programul Atrium, 0728-928131

Gyárfás Erzsébet – coordonator proiect, 0721-175202

Emil Sabău – specialist PR, 0744-124779

office@alphatransilvana.ro


< INVITAȚIE În vederea depunerii unei oferte pentru achiziția în cadrul proiectului “TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!” (Contract de finanțare SEE RO2013_5.1_22)