Friday 24 October 2014

"Hold Me Tight, Let Me Go / Strânge-mă, dă-mi drumul" la Alpha Film Fest, Vineri, 31 octombrie, ora 18.00


"Hold Me Tight, Let Me Go / Strânge-mă, dă-mi drumul" la Alpha Film Fest
Vineri, 31 octombrie, ora 18.00
Cinema Arta, Tîrgu-Mureș, sala Flora
regia Kim Longinotto
Producție Marea Britanie
INTRAREA ESTE LIBERĂ

<< "Cu putine cuvinte as putea schimba lumea" spune Alex, un baietel dragalas de la Mulberry Bush, o scoala din Anglia in care sint 40 de copii si 104 membri ai personalului, care, uneori, par insuficienti.

Nu e o scoala obisnuita, pentru ca nici cei care o frecventeaza nu sint: aici sint adusi copiii cu probleme grave de comportament, cu limbaj murdar si cu frecvente accese de violenta fizica.

Camera regizoarei Kim Loginotto este martor tacut si brutal de sincer al vietii cotidiene, transformata intr-o neincetata lupta (fizica, deseori) cu traumele acestor copii si cu dramele lor si ale parintilor.

Injuraturile directe, lovirea si scuiparea educatorilor si a colegilor, refuzul total, izolarea si imobilizarea cind momentele de furie necontrolata devin periculoase sint greu de privit si, poate, la inceput, si mai greu de inteles. Treptat aflam ca unul dintre copii si-a vazut tatal injunghiat de catre mama, un altul a fost instrainat, sentimental, cind i-au aparut fratii si tot asa.

Accentul nu cade, insa, pe cauze, ci pe asprele, durele incercari facute de cei implicati pentru imblinzirea micutilor, scopul fiind recistigarea unei vieti normale. Unii reusesc si se intorc acasa; ceilalti trebuie sa (mai) ramina, sa suporte plecarile parintilor dupa scurtele vizite si sa invete sa-si domine si, finalmente, sa-si elimine pornirile (auto)distrugatoare. Pe linga drama copiilor, filmul, care nu cade nici un moment in patetic facil, ne pune fata in fata si cu un anume fel de eroism tacut, al femeilor si barbatilor care stiu ca aceasta e singura cale prin care ii pot ajuta si salva (de ei insisi) pe chinuitii oaspeti ai acestei scoli. >> Florin Barbu .

Proiecție realizată în parteneriat cu One World Romania


< INVITAȚIE ACHIZIȚIE LOCAȚIE ȘI RESTAURANT